maandag 19 oktober 2015

Op broderie perse avontuur!

Da's toch echt iets nieuws voor me... broderie perse. Het was meteen ook de reden dat ik voor de Antique Wedding Sampler ging als nieuw project. Daar kun je je namelijk lekker uitleven met deze techniek! Niks geen oefening, niks geen kennis. Gewoon maar doen.

Op internet is er wel wat informatie te vinden over hoe je aan de slag moet. Het meest gebruikt is volgens mij de vliesofix methode, je strijkt dan vliesofix op de achterkant, knipt de bloemen netjes uit en festonneert de buitenrand. Zelf ben ik bang dat de quilt daar heel stug van wordt. En dat festonneren, dat zie je natuurlijk!Dus heb ik ervoor gekozen om de bloemen gewoon uit de vrije hand te appliqueren. Alles op z'n plek spelden, naadje netjes needleturnen, en ... voilà! Vast niet zoals het hoort, maar het resultaat vind ik ook wel erg mooi geworden.
De frisse bloemen en lieve vlinders geven wel een heel lekker gevoel aan deze quilt...
Ben wel benieuwd of jullie nog tips voor me hebben rondom deze techniek!

Liefs Nathalie

Oh, enne, mochten jullie je zorgen maken om mijn enorme tempo... denken dat ik 48 uur in een dag heb, nee hoor! Ben al weken aan de bank gekluisterd door een ontsteking in mijn voet. En ik kan je verzekeren... als je ineens alleen maar quilttijd hebt is het soms zelfs ineens zo leuk niet meer!

12 opmerkingen:

 1. Nee... ik kan mij voorstellen dat al die quilttijd iets minder leuk is.
  Het ziet er wel erg mooi uit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben een genie, knap dat je dat zomaar doet!!!Maar niet leuk, zo'n ontsteking in je voet. Ik heb momenteel een ontsteking in mijn enkel, gelukkig kan ik er wel mee lopen, maar 's avonds is die behoorlijk dik. Beterschap met je voet!!!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, dat is zeker niet leuk. Maar je werk schiet er wel reuze van op. Ik vind het prachtig. Beterschap

  groetjes van Alie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I think it looks fabulous. I'm getting ready for a class with Di Ford and have been trying to do a little broderie perse to practice. Hope it turns out as nice as yours. There is not much online to help.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit ziet er al prachtig uit! Wat vervelend van je voet. Zo krijg je idd plots veel tijd om aan je quilts te werken. Veel beterschap gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet leuk om zo immobiel te zijn, gelukkig hebben we een hobby. Beterschap met je voet! Even een tip waar je misschien wat aan hebt: Ipv met vliesofix te appliqueren gebruik ik vaak een in water oplosbaar vlies, dat strijk of plak je op de achterzijde van het te appliqueren deel. Naderhand los je dat vlies op in water en wordt de stof weer soepel. Het wordt vaak gebruikt/ verkocht in zaken met borduurbenodigdheden. groetjes en veel plezier met je prachtige AWS

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant om te lezen, dat je het eigenlijk op precies dezelfde manier doet als ik! Ik vind de plakvliezen ook veel te stug, en met festonneren wordt het niet mooi, als je later gaat (hand)quilten, want dan wijkt het geappliceerde stofje altijd een beetje van de achtergrondstof. Bovendien is met appliceren de rand veel steviger en minder gevoelig voor rafelen. Aanvankelijk was de techniek voor broderie perse wel festonneren, maar het ging hierbij helemaal niet om katoenen quiltlapjes, die konden rafelen, maar om chintz, dat op een heel andere manier was geweven en bewerkt. Dus leek mij deze manier ook de allerbeste en vooral meest duurzame voor je quilt. Het allerbelangrijkste bij broderie perse, heb ik gemerkt, is het perfect matchen van de achtergrondkleur van zowel je ondergrondstofje als je broderie perse-deeltje, en dat is vaak best moeilijk te bereiken.
  Heel veel beterschap gewenst!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beterschap met je voet! Gelukkig hebben we onze hobby, maar ja je wilt ook wel weer mobiel zijn!
  Het mag niet te lang duren voor ons!!
  groetjes Merian

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, wat vervelend, zo'n ontsteking. Ik hoop dat je er gauw weer vanaf komt !
  Ik ben het ook met je eens dat het mooier is om de broderie perse te appliceren, zodat er geen rafelige randjes ontstaan. En ik heb op een Bloggers Bee Ageeths werk gezien en dat is echt Super !
  Dus als zij het ook al zo doet, is dat echt een aanrader !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is echt vervelend. Inderdaad, alleen maar quilten.... dat is even leuk, maar niet heel lang. Mooi werk hoor. Ik kan me voorstellen dat je op deze wijze te werk gaat, het is heel netjes en zeker ook heel mooi. Ik ben zelf ooit eens begonnen met de Morrell quilt..... (ach je, komt die ooit weer tevoorschijn?) , met ook veel broderie perse. Heb dat wel op de gebruikelijke manier gedaan, ik vind dat zichtbare steekje wel mooi en charmant(mits deze gelijkmatig gedaan is). Zo zie je maar, zoveel mensen, zoveel smaken... Heel veel sterkte, hoop dat je snel weer 'op de been' bent....

  BeantwoordenVerwijderen