zaterdag 30 april 2016

Opnieuw... de randen van de oud-engelse mandjes

Deze quilt, gestart in de zomer van 2012... Had haar allang af willen hebben. Haar ja, want het is een dame, dat is duidelijk. Een dame van formaat ook, zo'n dame waar je tegenop ziet en toch van denkt: wat wil ik je graag maken! Een beauty... Maar dan vooral in mijn hoofd.


Het begon allemaal in 2012 dus, toen ik een foto van het origineel zag. Verkocht was ik, hooked, vooral door de mooie mandjes rand. Het middenstuk en buitenrand vond ik absoluut noodzakelijk voor het lichte tegenwicht, maar al die hexjes en sterretjes... mwah, die deden het niet.

In al mijn onervarenheid begon ik aan dit project. Een paar mandjes maakte ik als eerste, maar het middenstuk kwam er al snel bij. Het groeide met als inspiratie deze quilt, de Rebecca Kohler quilt. Als je goed naar mijn middenstuk kijkt en naar deze zie je wat ik gedaan heb. De opbouw gebruikt, maar gecombineerd met de mandjes en bloemen uit de mandjesrand.


Ook dat was af en toe best zwoegen en zuchten, maar ondanks mijn onervarenheid pakte het, al zeg ik het zelf, mooi uit. 

Toen begon de ellende... de randen. Daar worstel ik nu al twee jaar mee en dit heeft ervoor gezorgd dat de quilt wel regelmatig gepakt werd, maar ook weer werd teruggelegd.
Ik wil niet in herhaling vallen, maar kijk maar eens naar deze blogpost als je interesse hebt:

 Tot vorige week zag de quilt er zo uit:


En de rand past weer niet goed genoeg voor mijn gevoel. Dus heb ik vorige week zaterdag nieuwe stof gekocht. Doodeng, want na vier jaar niet meer hetzelfde verfbad natuurlijk. Het scheelt een ietsje, maar wat is erger? Vier enorme randen die je niet zinnen of een iets afwijkend verfbad wat je niet direct ziet?

Dus begon het puzzelen opnieuw, alweer. Deze keer met hernieuwde kracht. Dit is een tipje van de sluier...


En zo ligt de zaak er nu bij. Dit is definitief, kan me vreselijk bekoren en wordt nooit meer anders. Ik zal jullie de dramatische foto's van gaten in lappen en dergelijke besparen. Het komt erop neer dat de oude rand met diamanten en hexen er weer aan zit. Die had ik gelukkig bewaard. De rand met grote diamanten is gesloopt, de diamanten worden hergebruikt om de vier bloemen van te maken die ik nog te kort kom voor de laatste rand. De bloemen die kant en klaar zitten op de vorige rand, Millies bloemen, zijn netjes eraf getornd en worden hergebruikt. Zuinigheid met vlijt he.

T is nog niet af tot in perfectie maar het beeld is er nu, ook zover dat jullie er hopelijk doorheen kunnen kijken.


Ik zie rust, ondanks de drukte
Ik zie symmetrie en regelmaat, net als in het midden
ook al lijkt dat misschien van niet
Ik zie eenheid, in gebruik van vorm, kleur en stofjes
Ik zie een duidelijke eindrand, zonder dat er een rand of randstof aan te pas komt
Ik ben Volmaakt Tevreden
Zucht...

Liefs, Nathalie

10 opmerkingen:

 1. Hij wordt super mooi, al vond ik dat de vorige keer ook maar nu is hij beter meer in de stijl ook passend bij het middenstuk. Ik hoop voor jou dat het nu een affo gaat worden. Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I always admire this quilt, you are doing a wonderful job.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Your work on this quilt is very beautiful.
  Lots of stunning detail, what a treasure.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het wordt weer een beauty net als je andere quilts.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En zo ben je een stapje verder naar het eindresultaat!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms heb je dat met een quilt dat het even niet naar je zin is en dan later veel later pak je hem weer op en dan ineens is het zomaar goed. Ik vind hem prachtig worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Soms heeft een quilt het nodig om een tijdje niet aangeraakte of bekeken te worden, zodat je er weer met een frisse blik tegen aan kijkt. Het wordt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is je uiteindelijk wel gelukt, na al het gepieker, want het gaat supermooi worden, zoals je het nu hebt neergelegd! Soms is er voor een project, en zeker voor een project van deze grootte en intensiviteit,wat meer tijd nodig, en vooral ook wat meer bedenk-tijd. Het is het resultaat zeker ten goede gekomen! En nu lekker rustig steekjes maken, omdat je weet, dat het goed komt.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen