zaterdag 30 mei 2015

De proef op de som!

Gisteravond werd het laatste stukje rand van de Nearly Insane voorzien van de binding. En wat doe je dan met de stukken rand die 'overblijven?' Normaal gesproken ben ik daar helemaal niet zo zuinig op en verdwijnen ze gewoon in het ronde archief (lees: onze ronde prullenbak). Mocht er flink wat stof van de achterkant over zijn (minstens 6 cm breed) dan bewaar ik dat wel. Kun je altijd weer wat van maken natuurlijk, zou zelfs een binding voor een andere quilt kunnen worden!

Maar deze keer werd een flink stuk rand bewaard. Aan een kant had ik namelijk een flink stuk rand over. En dat leek me nou een prima stuk als 'test-reep'. Ik heb in de Insane namelijk een wollen vulling zitten. En na het lezen van wat ramp-verhalen over wasproblemen met deze vulling krijg ik al buikpijn als ik aan de eerste keer wassen denk. Foto's gezien waarbij de vulling er aan de buitenkant uitkomt, compleet vervilt... Dat wordt veel, echt VEEL te spannend!

Dus werd vanmorgen de naaimachine voor de dag gehaald en werden 4 stukken rand netjes gezigzagd tegen rafelen en voorzien van een zigzag stiksteek a la 'quiltpatroon'. Het kon lekker uit de vrije hand!


De vier repen zijn klaar. Mooie stukjes zeg voor de wasmachine! Komt het even goed uit dat er een paar Himalayas aan was in de badkamer liggen! Normaal heb ik daar helemaal geen zin in, maar vandaag ging het prima! Bij elk wasje ging een proefreepje mee.


Van te voren even met watervaste stift noteren welk programma en centrifugeer-instelling ik gebruikt heb. Het waren ook volle draaien met dekbedden ed. erbij. Want als de Insane ooit rondjes gaat draaien, dan hebben we ook een erg volle trommel! Wordt lastig om dan wolwas te kiezen want daar kan niet zoveel in. Bovendien ben ik erg bang voor het bloeden van lapjes en ik heb het idee dat dat sneller gebeurt bij een wolwas-programma waarbij er langere tijd stilstand in het water is.


Inmiddels heb ik 3 programma's getest. Er is geen vervilting te zien aan de buitenkant. Heb een fijne was gedraaid op 30 graden en twee keer kreukherstellend, 1x 30 graden en 1x 40 graden. Het 40 graden lapje is wel wat meer gekrompen lijkt het! De lapjes kwamen allemaal zo plat als een dubbeltje uit de wasmachine. Maar door het drogen herstellen de wolvezels zich zo te zien en wordt het toch weer wat boller.


Even opengeknipt aan een kant. De fijne was - reep heeft de meest bolle vezels. Zien er ietsje beter uit aan de binnenkant. Er is echter geen enkele vervilting te zien in de proefrepen. Dit maakt me toch iets geruster op het ooit wassen van deze quilt! Ik zou nu voor fijne was 30 graden gaan kiezen als ik het zo zie.

Zou het een representatieve proef op de som zijn met deze kleine stukjes? Ik hoop het maar.

Liefs! 
Nathalie

8 opmerkingen:

 1. En zo kun je het lekker even uitproberen!!! Wat een goed idee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit problemen gehad met een wollen vulling. Wat voor verhalen gaan er dan rond?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb foto's gezien waarbij de wollen vulling er aan de buitenkant uit kwam en volledig vervilt was Martine!

   Verwijderen
 3. Wat een mooi vergelijkend-warenonderzoek!!
  Duss fijnwas 30 graden, kan niet meer fout gaan.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed idee ! Dit ga ik ook een keer uitproberen met een andere vulling.
  Maar je tip van die 30 graden en fijnwasprogramma ga ik onthouden. Bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk een informatief blogje! Ik heb ook een quilt die in de machien moet... Doe ik in principe nooit maar nu heb ik het ea getekend met stift. Dus ik volg je conclusie ik ga haar wasseni n fijn 30gr. Wordt vervolgd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

  BeantwoordenVerwijderen