dinsdag 25 juli 2017

Hexagonnen maken... wie weet het?

Ik gooi hier even een hulpvraag op tafel. Want voor mijn hopelijk-gaat-t-m-worden nieuwe project moet mag ik hexagonnen gaan maken. Niet een paar, maar heel veel.

Nou heb ik in het verleden een haat liefde verhouding met hexagonnen opgebouwd. Dat maken hè. Ik vind ze prachtig. Dat staat buiten kijf. Steeds als ik een hexjes quilt zie ben ik verkocht. Zo ook weer deze keer... Eigenlijk was ik al verkocht toen ik ergens op het www alleen maar het middenstuk van deze quilt voorbij zag komen. Het is namelijk de Pendle Hill van Di Ford, uit het boek Primarily quilts 2.
Even een foto gemaakt van een bladzijde uit het boek (jaja, in huis...) zodat je weet om welke het gaat:


De quilt heeft alles wat ik leuk vind: mooi centraal middenstuk (zo mooi gedaan met mini BP op de overgang van cirkel naar vierkant),  prachtige eindrand (ook veel BP-en, dat wel, maar lukt inmiddels wel denk ik), en dan zucht... heel veel hexjes. Oh en vergeet die leuke pentagon bloemenrand niet, ook zoiets leuks!

Hoe ga ik het aanpakken met al die hexjes? Ik heb een hexagonnenstempel én een hexagonnen kartonnetjes knipper in de juiste maat. Maar wat kies ik? 

Ga ik de hexjes stempelen en naaien, beetje eng, blijf ik wel in de goede maat, loopt de hele zaak niet uit de hand, hoe worden de hoekjes en puntjes netjes? Naait wel makkelijker en sneller denk ik, zonder kartonnetjes...

Of ga ik voor veilig, kartonnetjes knippen, hexjes naaien en aan elkaar zetten op de ouderwetse manier? 

Ik ben benieuwd naar al jullie hexagonnen ervaringen, wie helpt me op weg met goede raad voor dit nieuwe project? Ik geloof dat het ongeveer 4000 hexjes zijn, dus het lijkt me slim om het goed aan te pakken!

Liefs! Nathalie

16 opmerkingen:

 1. Ik zelf mag graag de ouderwetse manier gebruiken... met papieren malletjes... maar als je bij Gerda van Kijk daar is op bezoek gaat... dan zul je zien dat zij prachtige quilts maakt met de stempel methode...

  Denk dat het er vooral om gaat wat je leuk vindt om te doen... want het zijn er inderdaad héééél veel....*Ü*...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ook niet van de hexaconnen ook al zijn de quilts prachtig om te zien ,wie weet komt iemand met een super idee .

  Gr Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb ongeveer zo'n zelfde verhouding met hexagonnetjes als jij, maar ben ook gezwicht voor een project (en de Pendle Hill is zo mooi, dat ik me jouw zwak voor deze quilt ook goed kam voorstellen). Ik heb hexjes gelijmd, maar vind het vreselijk om de kartonnetjes er vervolgens uit te krijgen. Stempelen heb ik niet geproobeerd, maar ik ben huiverig voor de inkt, en maak ze nu gewoon ouderwets, dus omrijgen en vastnaaien. Dat is meer werk, maar het is wel een werkje, dat je overal kunt doen, dus dat schiet best wel op, zo ongemerkt.
  Veel plezier met deze beauty van een quilt!
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige quilt.Miin ervaring met hexagonnen is dat ik het heel leuk vind en het gaat altijd goed.Ik heb hexagonnen geplakt ,door de kartonnetjes genaaid enz.Met de stempel,ik heb een flinke hexagonstempel bij Dorry gekocht,vind ik het zo aan elkaar naaien ook heel goed te doen ,maar dat komt omdat het grote hexagonnen zijn.Met kleinere hexagonnen zou ik denk ik liever met kartonnetjes werken.Veel succes met het nemen van een beslissing.Groetjes Lia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil er nog even bijzetten dat ik het inplakken van de hexagonnen niet fijn vind.Je trekt de stof een beetje kapot als je de kartonnetjes eruit haalt vind ik. Misschien doe ik er dan teveel lijm op, maar de ouderwetse manier van hexagonnen maken met kartonnetjes en doorrijgen heeft mijn voorkeur.

   Verwijderen
 5. Ik hou het liefst met de ouderwetste manier, het is "unbeatable"... toch kun je wat tijd sparen met die hexa tip video van "Facile Cecile" (het is in het Frans, maar heel gemakkelijk) http://www.facilececile.com/archives/2014/05/14/29872459.html (KLIK)

  Veel success :D

  NADINE

  BeantwoordenVerwijderen
 6. PS : misschien zaal het beter werken met dit link :

  http://www.dailymotion.com/video/x1un96q

  met vriendelijke groeten,
  Nadine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Werken met een stempel is niet zo mijn ding. Voor grotere hexagonnen (tot 1 inch) gebruik ik acryl templates. Binnen- en buitenlijn aftekenen en dan op de binnenste lijn de hexjes aan elkaar naaien. Werkt super!
  Voor kleinere hexjes en vooral ook als de hexagonnen nadien op een ondergrond moeten genaaid worden dan verkies ik de kartonnetjes methode. Deze methode geeft wel meer pijnlijke handen en vingers omdat je de twee aan elkaar te naaien hexjes zo juist mogelijk tegen elkaar probeert te houden. Ik doe dat misschien iets te geforceerd met als gevolg verkrampte vingers.
  Veel plezier met dit nieuwe project! Prachtig hoor!!
  Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kartonnetjes en omrijgen.
  Kun je overal mee naar toe nemen en voor je het weet heb je er een heleboel gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik herken ook het dilemma....doe het ook met kartonnetjes, vast zetten met clipjes en simpel omrijgen, zo gebeurd, je krijgt er handigheid in, plakken vind ik een crime, beschadiging van het kartonnetje en moeizaam uithalen, sucses met je project.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe ook nog n duit in het zakje.
  Met de hand om de kartonnetjes naaien, is ook mijn voorkeur. Met lijm is inderdaad moeilijker om het karton er uit te halen.De rijgdraden laat ik altijd zitten, is ook makkelijker met strijken, alles ligt meteen goed.
  Je kunt het overal mee naar toe nemen en steeds een bloem klaar , heb je meteen resultaat.Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi ik maak de hexjes met kartonnetjes en een klein tipje lijm. Ik heb er geen last van gehad om het los te krijgen. Zorg wel dat je goeie kartonnetjes hebt. Er zij ook dikkere in omloop en dat werkte voor mij niet prettig. Groetjes ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi ik stempel. Ben nu bezig met 3/4 inch gonnen. Kartonnetjes vind ik gedoe. Ik stempel zelfs met zwarte inkt op witte stof. Uitdaging om goed op de lijnen te naaien. Goed in de hoeken prikken zodat die duidelijk worden. En als het een keertje iets minder is. ach we naaien ook weleens een puntje niet helemaal scherp toch. In Middachten vertelde An over een quilt die met lichte kleuren stof en zwart draad aan elkaar was gezet, gaf een speciaal effect.
  Als je toch het stempel al hebt, gewoon een poppenquiltje maken als proeflap.
  Ach Natasja ik weet zeker dat hoe je het ook gaat doen dat het prachtig wordt, net als je andere quilts.
  Hartelijke groet Annemiek Soer

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben zeer zeker van het maken van hexjes vroeger met kartonnetje en geregen ,daarna heb ik ze geplakt en nu zeer zeker stempelen ik doe niet meer anders.het word zo precies je moet van het begin af aan weten of je op de kniplijn of er net naast gaat knippen en als je dat precies doet gaat het zo gemakkelijk je wilt niet meer anders.
  wij hebben elkaar aleens gezien bij marcha toen heb je voor je quilt stof gekocht wat jou nieuwe huis moest worden.
  wij zijn een groepje van 7 vrouwen en stempelen alleen nog maar :-):-):-):-):-)gaat lekker flot .
  groeten josé uit duitsland:-):-):-):-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hoi Nathalie je kan ook dat doet bv BETTY PRINS ,, de stofjes met schilders tape vast zetten el van tesa .vraag het bij haar eens . Als ik er aan gaat beginnen want deze staat ook op mijn doe lijstje ga ik het om rijgen gewoon lekker op de ouderwetse manier. succes Christine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo, heb ondertussen al zo'n 1250 hexjes gemaakt met papiermalletjes op de oude manier.
  Nu begonnen met bloemen naaien.
  Maar hoe naai ik dan van mijn bloemen één geheel?
  Groetjes, LiaLia

  BeantwoordenVerwijderen