woensdag 30 maart 2016

Rampenplan

Dat is wat ik gisteren helaas uit de kast moest trekken. Een rampenplan, voor mijn quilt, zo geliefd en mooi... Hier ligt ie, buiten op het bankje.


Niks mis mee toch, hoor ik jullie denken. Nou, kijk naar deze horror foto. Niet bestemd voor quiltsters met een zwakke maag... Het bovenste lapje is de kleur voor de wasmachine sessie. Onderaan de foto zie je de kleur van hetzelfde lapje.


Meer dan 10 grote quilts gemaakt, zonder problemen in de wasmachine, droger, altijd fijne was 30 graden met een ruime hoeveelheid color catchers. Ik verwachte geen problemen, deze stofjes had ik al in andere quilts verwerkt zonder problemen. Tijdens het wassen zag ik de doekjes steeds donkerder worden... En toen het programma was afgelopen kon ik wel janken.

Inmiddels zijn we 3x draaien met Vanish verder. Het is ietsje beter, maar het is in een klap een oude quilt geworden. Het stralende, sprankelende is er helemaal vanaf.


Gelukkig maak ik geen tentoonstellingsquilts, maar quilts om ons warm te houden. 
En dat doet ie! 
Maar jammer is het wel.


Het label wat ik maakte nog net voor de wasmachinebeurt
Maar goed ook, anders had ik het vast niet meer gedaan...


Het gekke is, er is maar een stof die alle pigment opgenomen heeft. En laat dat nou net de stof zijn die elk blok omlijst. Het middendeel heeft ook een licht stofje, naast het rood, en dat is nog de oorspronkelijke kleur. Zelfs lapjes met een witte basis zijn nog wit. Het heeft dus niks te maken met de hoeveelheid pigment die vrijkomt, maar of de stoffen dit vrijgekomen pigment opnemen. En dat is dus gebeurd.

Ach. Niet te lang getreurd maar, er zijn ergere dingen in het leven. Hij vond hem al zo geweldig... Niet ervan af te slaan eigenlijk. Dit was nog een foto van voor de wasbeurt.


Een bloemetje voor de schrik en gezelligheid...


en maar vrolijk verder met het volgende project. Ik ben lekker hexjes aan het maken en heb mezelf vorige week daar een fantastisch tooltje voor cadeau gedaan. Ik weet dat je hexjes kunt printen en knippen, maar dit is veel exacter en gaat als de brandweer!Liefs, Nathalie

15 opmerkingen:

 1. Dat is schrikken voor je!
  Jij weet hoe hij eruit zag maar als je niets gezegd had, had ik het niet gezien. Het is slikken en weer door gaan. Je moet maar zo denken, al die antieke en oude quilts die wij allemaal zo prachtig vinden daar zien wij ook niet de originele stoffen van;)

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Nathalie, ik vond en vind het nog altijd een prachtige quilt! Ik kan me wel inbeelden dat je hier even van moest bekomen. Deze staat hoog op mijn (veel te lange) verlanglijstje. Groetjes, Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Nathalie, wat naar voor je! Ik vind de quilt ook nog steeds erg mooi, maar kan me voorstellen dat het voor jou anders is omdat je ook weet hoe hij eerst was.
  Ik heb hetzelfde gehad met de quilt die ik voor mijn man maakte. Ook één stof die kleur pakte en die grauw werd. Ik vond het zo jammer! Hersteld is het nog niet, maar mijn beeld van de quilt is wel weer verbeterd. Ergens past het ook wel zo.
  Ik hoop dat je er ook snel weer een goed gevoel over krijgt. De quilt blijft heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schrik Nathalie, jammer! Het blijft wel een prachtige quilt (zowel voor als achterkant). Hopelijk kan je het gauw een plaatsje geven. Groetjes Nardy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is balen natuurlijk maar ik vind het nog steeds een prachtige quilt. Wat een handig apparaatje heb je daar voor de hexagonnen. (zo nu zonder spelfouten...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat naar voor je,maar je quilt ziet er nog steeds erg mooi uit.
  Wat een handig tooltje heb je daar op de kop getikt.
  Groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh balen! Ik was mijn stofjes nooit van te voren. Misschien toch maar eens gaan doen.
  Je quilt blijft prachtig, maar kan me goed voorstellen dat voor jou het plezier erin een stuk minder is.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer van de kleuren, maar het blijft wel een erg leuke quilt.
  Handig dat tooltje, ik heb het nooit niet eerder gezien... waar kan je dat kopen?
  Groetjes,
  Natascha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It is a lovely quilt, even with a bit of unintended change. I've had similar happen.
  Enjoy your hexagon project!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De quilt is nog steeds prachtig maar heeft nu misschien wel een meer oude look. Kan me voorstellen dat je er flink van baalt. Succes met de hexagonnen.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik voel met je mee. Heb je toen je de quilt ging wassen in vanish hem eerst helemaal laten drogen? Ik heb mij ooit laten vertellen dat de quilt weer droog moet zijn om de vanish goed zijn/haar werk te kunnen laten doen. Enfin, gebeurd is gebeurd en er is niemand dood. Wat je zegt, het kan altijd beroerder. Enne, het blijft een prachtige quilt! Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Nathalie,
  Balen dat je licht stofje zo verkleurd is maar ... bekijk het positief ... nou heb je in één klap een antieke quilt. En misschien dat het er met de volgende beurten nog wat uittrekt. Heb me ook laten vertellen dat eerst weken in azijn (natuurlijk verdund met water hé :-) voor dat je wast zou kunnen helpen.
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik leef zo et je mee en kan me voorstellen hoe jij je voelt, maar het is en blijft een prachtige quilt en wat een werk zit erin. Wat heb je toch een leuke hond. Welk ras is het? En dat tooltje voor de hexagonnen. Zo gemakkelijk. Is dit in een quiltwinkel gekocht? En welk papier gebruik je hiervoor? En het is 1 maat, neem ik aan of kun je hem nog verstellen? Wat een hoop vragen. Nog een hele fijne dag. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien is het een troost of gedeelde smart is halve smart,...
  ;o)
  Ik had het bij m'n klosjesquilt, die gemaakt is van sitsen, oud-Hollandse stoffen en broderietjes. Achteraf een combinatie van stoffen die heel sterk zijn, en stoffen die zo teer zijn. Eén Oud-Hollandse, een rood ruitje, de sterke, was de draak. Alle lichte broderietjes werden donkerroze, en ze zaten om elk klosje.
  Ik was er ook verdrietig om, maar vond ook dat ik op de blaren moest zittem, omdat ik de stoffen nooit vantevoren was. Dat doe ik nog steeds niet,.... ;o)
  Om een lang verhaal kort te houden, die klosjesquilt is een gebruiksquilt, wordt ook heel vaak gewassen, en,....... alle broderietjes hebben hun oorspronkelijke kleur weer.
  Ik was de quilt altijd met een normaal wasmiddel, dus niets speciaals, behalve dat het op het moment van aankoop in de aanbieding was.
  En het is dat je de originele stof er bij houdt, maar ik vind het een pracht van een quilt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O jé, wat vervelend voor je. Ik kan me je schrik goed voorstellen !
  Die slaat mij nl. ook om mijn hart: want diezelfde beige stof heb ik gebruikt in een quilt die ik bijna af heb (de Antieke Quilt van Guute) en waarin ook vele rode stoffen gebruikt zijn. Ik heb de andere reacties gelezen en zal de tip van het eerst met azijnwater spoelen maar ter harte nemen.

  BeantwoordenVerwijderen