woensdag 13 februari 2013

To fussy cut - or not?

dat is de vraag. Want dat fussy cut, da's helemaal hot in quiltland. Wat is het eigenlijk precies?

To fussy cut is to target and cut a specific motif that's printed on fabric, rather than randomly cutting yardage as we normally do.

O ja, dat is het. Motiefjes precies gebruiken in je quilt, waardoor je optimaal gebruik maakt van het patroon in de stof. Fantastische sterren worden er mee gemaakt, vooral bij sterren is het fussy cutten helemaal top als je dat mooi doet.

Nu ben ik voor de oud-engelse mandjes natuurlijk héééél veel sterretjes aan het maken. 6-puntige nog wel, waar je zo leuk mee kunt fussy cutten (ik maak er maar gewoon een werkwoord van). Zoek er maar eens op bij google-afbeeldingen, dan vind je tutorials en hele mooie voorbeelden. Maar... ga ik nou voor de oud-engelse mandjes ook fussy cutten?

Nou, nee. Ik heb nog eens met mijn neus bovenop de foto's die ik beschikbaar heb van het oudje gezeten. Nou moet je er natuurlijk niet op zitten. Want dat schiet niet op. Bestuderen dus. Ik ben allerlei sterren tegen gekomen. Dus ben ik ook allerlei sterren aan het maken. Waarvan ik dit een toppertje vind:


Hij lijkt uit 3 stofjes te bestaan, maar er zitten er 5 in. Leuk vind ik dat. Mijn manier van spelen met stofjes. Wel netjes gelet op de richting bij de bloemetjes. Maar fussy cutten is dit niet.

Verder zitten er in het oudje heel veel sterren die bestaan uit 2 of 3 stofjes. Dan krijg je dus dit:


of dit:

Een stukje foto uit het oudje:


waarvan het sterretje linksonder het enige is wat ik gevonden heb wat op fussy cutten lijkt. Die daarboven met 3 stofjes is ook wel strak. En zie je die gekkerd linksboven? Van alles heeft ie!

Ik denk dat er heel lang geleden maar weinig gefussycut werd (ook een leuk woord!). Gewoon, omdat het te veel stof kostte, en die was schaars. Dus bij de hele oudjes zul je het weinig tegenkomen? Iets voor een studie. Maar omdat ik een antiekje namaak wil ik dicht bij het oudje blijven. En dus wordt er niet echt gefussycut. En maak ik lekker sterretjes op mijn eigen manier.

Die sterretjes aan de zijkant, die zijn er trouwens af! Ik vond het niet mooi, en erg raar, te ver uit elkaar.
Ben nog aan het piekeren over wat dan wél, waarschijnlijk het vormpje van het zespuntige sterretje als slinger. De schade na het verwijderen (ik was als de dood dat ik een draadje kapot zou trekken van het middenstuk)

en na actie strijkbout 

pff gelukkig, bijna niks te zien!


Dit bergje halve sterren heb ik nu over, gewoon weer kartonnetjes erin en hele ervan maken voor de buitenrand. Geen man overboord, alleen wat achteruit geappliqueerd.

Het middenstuk blijft me sowieso lekker bezig houden. Het lag al eventjes in de hoek na het erop zetten van de bloemen in de hoek. Hoe nu weer verder. En zeker als de sterretjesrand dan 'mislukt' is, dan moet je toch echt weer even jezelf tot de orde roepen.
Dit gaat het worden, één klein hexagonnetje (JAWEL!) om de leegte op te vullen tussen de bloemen en als knipoog naar het origineel. Daartussen vier harten die ik in de buitenrand van het origineel aantrof. Zo houd ik straks (op de onderste foto te zien) een soort rechthoeken over die ik nog kan vullen. Maar dat komt vast vanzelf.

Ter geruststelling, natuurlijk fussycut ik wél!
Maar dan voor de Nearly Insane:
Ook leuk hè!

Liefs, Nathalie

8 opmerkingen:

 1. Mooie sterretjes en goed over nagedacht.Succes ermee groetjes ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of ik pietluttig ga knippen (vertaling van fussy cutten)hangt van de hoeveelheid stof af en of ik het echt een meerwaarde vind geven aan een blok. Wel probeer ik er vaak op te letten dat streepjes etc allemaal een zelfde kant op lopen.
  Bij je nearly insaneblokken heeft het echt een meerwaarde en ik begrijp wat je bedoelt met je Engelse mandjes. Ik zag pas toen ik de foto groter maakte dat de 2 roze stofjes verschillend waren. Daaraan valt nog genoeg te ontdekken zonder fussy cutten.
  Succes met je middenblok, het komt vast wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige sterretjes en de blokjes van de nearly insane zijn ook prachtig!
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk om zo bezig te zijn ik zie bij jou ook van alles verschijnenen vervelen doe je niet dus .
  enne die engelse mandjes quilt ohh wat vindt ik die mooi .

  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie sterretjes hoor, ook niet gefussy cut blijven ze te leuk. Ik geef je gelijk het niet altijd maar te willen toepassen. In je Nearly Insane staat het overigens prachtig. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kanp hoor, dat pietlutgeknip. Ik ben geloof ik (nog) niet zo precies. Ik ben al blij dat ik zowiezo een sterretje een beetje netjes op het stof krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben wel een beetje een fussycutter geloof ik. Wat een leuk blogje heb je geschreven! Je quilts worden prachtig.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I have just discovered your blog and am now a follower - you have some beautiful work there! The Nearly Insane blocks are lovely - great colours. And I love what you are doing with the antique basket quilt.
  Hilda
  Every Stitch

  BeantwoordenVerwijderen