maandag 11 juni 2012

stappenplan mandje maken!

Het leek me weleens leuk om jullie te laten zien hoe ik aan het prutsen ben aan de oude mandjes.
Het begint allemaal met dit:

Een handig lichtbakje. Voor enkele euri's op de kop getikt op marktplaats. Het ding is zo oud als Methusalem. Het is een overmaats A4 maatje, super  handig. Zeker als je het een en ander moet overtrekken zoals voor dit. Stond ik eerst te tobben met van alles wat op het raam geplakt werd, dit werkt een stuk beter! Scheelt je ook lamme armen én ramen zemen. Als je er eentje tegen komt, niet twijfelen, maar doen!

Daar gaat de foto op van het te maken patroon. Patroon maken? Overtrekken zul je bedoelen... Op de juiste maat uitgeprint, en tekenen maar!
Zie je wel hoe netjes dat gaat? Gelpennetje in het zwart, daar gaat ie!
Vervolgens gaat de foto eronderuit, het patroon plak ik vast, en het lapje donkerbruin ook. Volgens mij kunnen jullie goed zien zo dat zélfs met de donkere stof het overtrekken een fluitje van een cent is. Ik trek het patroon over op de stof met een roze sewline potlood.
 Daarna draai ik het patroon om en trek ik alles over met een 0,5 mm potlood op freezer paper...
... ook nummer ik het een en ander zodat ik als ik ga appliqueren alles makkelijk op de goede plek kan leggen.
Alles netjes uitknippen. Ik knip altijd nét binnen het potloodlijntje, want als ik met needleturn netjes rondom het freezerpaper ga werken dan wordt alles toch net ietsje groter. Zeker bij deze friemelstukjes erg belangrijk!
Nu komt één van de leukste werkjes. Ik pak mijn smulbak met stofjes erbij. Ook het eerste mandje mag komen liggen, bij de foto van het origineel. Zo kan ik zien of ik niet al meteen dezelfde stofjes kies. Ik heb zakjes gemaakt per kleur stofjes.
En, wordt het al wat? Nog maar een paar stukjes...
en dan zijn alle stofjes gekozen. Wat een onoverzichtelijke bende... die heeeeeeeeeeeeeeel voorzichtig zo opgetild moet worden, want onder elk stofje (en soms erop) ligt een stukje freezerpaper wat nog op z'n plek gestreken moet worden. Aan de kant allemaal, deuren dicht en Vooral Niet Wapperen of Blazen als ik langskom!
Trouwens, had ik al verteld dat deze 'viooltjes' uit twee kleurtjes stof bestaan? Ik heb ze van te voren aan elkaar genaaid, daarna ga ik ze appliqueren. Experimentje, ik weet nog niet of het gaat werken.
poeh, gelukt hoor! Alles zit keurig op z'n plekkie vastgestreken!
Alle stukjes zónder inknip kunnen meteen in het bakkie. De rest krijgt een fray check behandeling... Om te zorgen dat het niet gaat rafelen als ik de ieniemienie stukjes inknip plak ik van te voren wat van het spulletje in de hoekjes. Scheelt een hele hoop! Dat moet trouwens wel een half uurtje drogen, dus kun je nu snel de aardappels gaan schillen of de kinderen naar bed brengen.
Er zit trouwens nog steeds geen stukje op het lapje vast. Maar heel lang gaat dat niet meer duren. Bij ronde vormen rijg ik de vorm er netjes in. Geen plakstift voor mij, maar de 'ouderwetse' manier.
Hup, ringetje aan met appliqueer-knopspeldjes (van die ieniemieniedingen ook, maar wel dik... van mij zouden ze wel wat dunner mogen!). Ik speld het eerste deeltje op zijn plek en kan ein-de-lijk aan de slag!
Als het dan vast zit, even omdraaien en een stukje wegknippen. Kun je meteen het stukje papier er makkelijk uitpeuteren. Zien jullie mijn ministeekjes?
Tadaa! Het eindresultaat. Ik heb er ook even mijn favoriete naaldje bijgeprikt (van piecemakers, ik zweer bij dat merk, heb alles al geprobeerd tot het duurste toe, maar ik vind dit gewoon de fijnste naalden. Je moet er wel écht naar zoeken heb ik gemerkt...) En mijn klosje garen... Yli zijdegaren is het. Het glijdt echt als boter (door de stof, maar ook je naald uit... grrrrrrrrrrrrr!) maar het is heel mooi onzichtbaar. Ik heb trouwens niet voor elk kleurtje een klosje, maar doe alles met dit kleurtje. En geloof me, je ziet er niks van!

Het eindresultaat? Over een weekje of zo? Misschien? Er gaan heeeeeeeel veel uurtjes in een mandje!
Groetjes!
Nathalie8 opmerkingen:

 1. Het ziet er geweldig uit, goed om dit blogje van jou regelmatig te lezen, als ik weet ga aplicceren. Ik kijk uit naar het eind-resultaat.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat duidelijk uitgelegd, dit ga ik ook proberen met appliceren. Ik heb al een jaar frazerpaper in huis maar wist niet goed waarvoor eigenlijk, en vooral hoe het te gebruiken! Dank je wel, het resultaat kun je tzt wel zien op mijn blog...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er goed uit, zo doe ik het ook.
  Een Tip zodat je draad niet uit de naald glijdt een knoopje boven in maken bij de naald, dan kan de draad er niet meer uit.

  groetjes Merian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na zo'n uitleg zal het eindresultaat ook wel super zijn.

   Verwijderen
 4. Wat super goed en duidelijk uitgelegd, hoewel ik op een ander manier appliceer. Het is maar net wat je het fijnst vinden.

  Maar het is altijd handig om zulk naslagwerk op het internet te vinden. Bedankt voor je uitleg!!

  Groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi!
  Leuk ook om een keer te zien hoe je het precies allemaal maakt.
  Mijn vsder heeft een lichtbak voor me gemaakt, super handig, maar helaas gebruik ik hem niet zo heel erg vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Nathalie het appliceren doe ik op dezelfde manier als jij maar met de lichtbak heb ik nog nooit de patroontjes overgenomen terwijl ik er wel een heb staan.Dus bedankt voor de tip je ziet maar weer je bent nooit te oud om te leren.De mandjes zullen echt heel mooi worden dat heb ik al bij jou gezien.Groetjes en een fijne week Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent al flink op weg! Ik maak altijd een lus in de zijde applicatie draad en die lus steek ik door het oog en de punt van de naald door de lus en dan de hele draad naar beneden trekken. Ik leg het misschien onhandig uit, als je langs komt doe ik het wel even voor!

  BeantwoordenVerwijderen