dinsdag 1 mei 2012

Over aantrekkelijke rondjes en mijn eerste quilt-quilt

Soms is het leuk om even iets van de geschiedenis te vertellen. Een deel van mijn quiltgeschiedenis kwam deze week van de kamer van DS. Hij heeft op zijn peuterbed mijn 'ik leer mezelf quilten-quilt' gehad. Een bijzonder quiltje, want quilten kon ik niet toen ik eraan begon. In juni 2009 kocht ik bij Dorry een cheater babyblock stof. Voor wie niet weet wat het is, een cheaterstof is een 'fopstof''  met een bedrukt quiltpatroon erop. Al die randjes van de babyblock zijn gequilt. Dit had als voordeel dat ik bij het aanleren geen lastige randjes tegenkwam. Heel fijn! Kun je mooie steekjes maken.

Ik had bedacht dat het wel leuk was om een randje om de stof heen te zetten, met hoeken in verstek. De achterkantstof kreeg dan hezelfde randje. Nou, ik kan je vertellen dat dat, inclusief het sandwichen, een héél precies klusje is geweest. Op onderstaande foto zie je een deel van de voorkant én achterkant.

Voor de computer met youtube-quiltsters heb ik al oefenend de eerste steekjes gemaakt. Hoe maak je een quilters-knot, hoe doe je dat een beginnetje maken, hoe werk je de draad weg... Het is allemaal op Youtube te vinden. Met mijn lap van 1.10x1.50 baby blokjes kon ik heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel steekjes oefenen! Aan het eind kun je het wel, dat quilten... Ik ben er wel een paar maandjes mee zoet geweest, de hele zomer van 2009!
Hier nog een fotootje van de hele quilt:


Twee dagen geleden kwam dit quiltje van boven naar beneden. Want... eergisteren is het gelukt om de kamer van DS om te toveren in een 'iets grotere jongenskamer'. Dat betekent dat het peuterbed plaats heeft gemaakt voor een echt grote jongensbed, en dat de muren geschilderd zijn. Blauw natuurlijk, want zijn grote zus heeft een stevige kleur op de muren en dat wilde hij ook wel! Nu is zijn blauw wel wat zachter geworden, en hij was heel blij met het resultaat!

Helaas is het niet gelukt om de jongensverhaal-quilt op tijd af te hebben. Daar heb ik nog een paar weken aan te quilten. Inmiddels weet ik wel wat ik met de rand ga doen, die ga ik vullen met vissen en golfjes water! De quilt die nu voor tijdelijk op zijn bed ligt is er eentje van Room Seven, gekocht voor ik zélf met quilten begon.

Maar... dit hele verhaal begon met de titel 'in de ban van de rondjes.' Want tja, die stof is er nog steeds niet, dus tijd genoeg om lekker het worldwideweb over te struinen. Inmiddels ben ik er al wel tamelijk zeker van dat de camelot/king george rondjes het middenstuk van de engelse mandjes niet gaan vullen. Maar ze blijven wel kriebelen, die rondjes... Nu kwam ik bij toeval ook nog deze tegen, vast wel bekend bij jullie, de Jane Pizar Wedding quilt:
Ook een erg leuke, mooie quilt met veel rondjes... yummie! Volgens mij is de irish circles quilt erop gebaseerd. Ik vind het wel een spannend idee om in elk geval met rondjes aan de slag te gaan. Erg leuk is ook dat deze quilt patchen én appliqueren combineert. Wordt vast een volgend Wimmetje...

Fijne dag! Nathalie

6 opmerkingen:

 1. Knap hoe snel jij je het quilten en patchen eigen hebt gemaakt. Van cheater stof naar een boys story in een paar jaar mag naam hebben. Knap hoor, en die kamer ziet er ook leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu wil iedereen die Marcus Cheater bij me kopen. of ik alsjebliiiiiieeeeeft nog een stukkie heb?
  Eh, die was in maand één van ons bestaan al uitverkocht. Wel presenteer ik een stempeltje waarmee je tumbling blocks kunt maken. Dat kun je, echt waar, als ik zie wat je nu allemaal doet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat kan natuurlijk ook nog! Dat iedereen er nu om komt. Misschien een andere leuke cheater? Ik denk trouwens dat het echt voorjaar 2009 geweest is dat ik 'm bij je kocht. Ik heb het even in het blogbericht erbij gezet voor de duidelijkheid!

   Verwijderen
 3. Helemaal te gek, zoals jij het quilten hebt geleerd, knap hoor! Je gaat echt als een speer!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke kamer, Nathalie! En een superbed! Gaaf! Was je mannetje er bij mee? Groetjes,Janita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begon ruim een half uur geleden bij het begin van je blog en ik bleef lezen en vol bewondering kijken naar je foto's. Nog eentje lezen, okee nog een ... en nu ben ik al hier en wil verder lezen LOL
  Maar eerst even reageren op die super leuke onderste foto met al zijn rondjes. Hij lijkt inderdaad erg op de Irish circles.
  Een moeilijk patroon om aan te komen maar ik had me afgelopen jaar op tijd ingeschreven bij haar voordat ze begon met het versturen van patronen en ik ontving op die manier elke maand een nieuw deel en deze maand kreeg ik de latste 2 delen opgestuurd. Ik heb nu het patroon van de irish circles en ik ben er dol blij mee. Eerst nog wat andere projecten maar DAT ik hem ga maken is heel zeker.

  BeantwoordenVerwijderen