zondag 8 januari 2012

Geschiedenisles: mijn haat-liefde verhouding met samplers.

Toen ik 21 was (nou ja, bijna) ging ik in mijn studententijd met mijn lief samenwonen. 1993 spreken we over... Een kneuterige verdieping midden in hartje Tilburg. Een oud pand, uit 1920. Alles was krom en gammel, we hadden zelfs een holle muur. Onze bij elkaar geraapte spulletjes werden erin gezet, en ons eerste huisje was ons thuis. Met oude banken waarover ik een grote lap gedrappeerd had om hun lelijkheid en versleten uitstraling te verbergen.

In die tijd had je Ariadne handwerken nog. Af en toe, als ik wat geld over had, kocht ik er eentje. Er stonden heel vaak mooie quilts in. Dat zou me nog eens wat zijn, zo'n quilt! Met de naaimachine kon ik overweg, geleerd bij mijn tante Toos op dinsdagavond, de basisbeginselen. Vol goede moed kocht ik het boek van Karin Pieterse met 101 samplerblokken en droomde nog verder. Wat een mooie quilts en blokken! Maar op de een of andere manier bleef het bij dromen, en bleef het boek van Karin in de kast.

O ja, handwerken deed ik genoeg. Ik naaide in die tijd mijn eigen kleding van lappen die ik op de Besterd kocht, toen nog een échte stoffenmarkt. Ik heb zelfs een keer een bloesje voor mezelf gemaakt van quiltstof die ik bij Pipoos kocht (toen verkochten ze daar quiltstof, jawel!). Ik borduurde het Margriet fruitalfabet, en begon met een cursus waarin ik leerde zonnekindpoppen maken.

Ik hoop dat je nog niet afgehaakt bent.

Dat werd een hele hobby! Jaren van met heel veel plezier popjes maken volgden. Ik heb er nu nog kratten vol van op de zolder, heel veel van atelier pop en plank, en nog steeds zet ik mooie hoekjes en seizoenentafels neer. Zelfs heb ik heel kort een eigen ontwerp-atelier gehad, poppenatelier "de Tovernaald" en daar komt dan ook meteen de naam van dit blog vandaan.

Toen onze tweede werd geboren vond ik dat ik al best veel popjes had en eigenlijk wel zoveel dat ik niet meer wist waar ze neer te zetten, zeker als ik er nog meer zou maken. Dus toen mijn oude buurvrouw op kraamvisite kwam, de popjes liep te bewonderen en vroeg of ik nog meer ging maken zei ik; "nou, eigenlijk wil ik weleens wat anders, misschien ga ik wel quilten".

Die week kreeg ik een telefoontje. Ze had twee bananendozen vol stofjes voor me geregeld, en het telefoonnummer van een mevrouw die stopte met quilten. Die had een ring op standaard en nog wat meer.
De hele handel werd opgehaald, en samen met Astrid werden de eerste stofjes geselecteerd én het Karin Pieterse boek van stal gehaald. Twee blokken heb ik gemaakt. Wat een gedoe zeg, je moest er met paternoplaat mallen voor maken, en voordat je echt aan het naaien kon was je een hele avond onderweg. Het blokje zat daarna in een vloek en een zucht in elkaar... De hele handel verdween weer onder in de kast.

In augustus 2008 kreeg ik voor mijn verjaardag een nieuwe naaimachine. Vol goede moed werden de bananendozen weer voor de dag gehaald en maakte ik mijn eerste 'quilt'. Het waren blokken van 15 cm aan elkaar genaaid, in blauw en rood, een soort leerproject 'hoe ga ik met mijn naaimachine om' en hoe maak ik van een top een quilt. Deze joekel van 2x2 meter wordt door de kinderen nog steeds gebruikt als speeldeken op het gras, hij gaat mee op vakantie en zelfs op het strand. De achterkant is van een blauw boerenruitje en het is een heerlijk geval!

Daarna volgde de flanellen hartjesdeken, wat kleine projecten en allerlei oefenquilts. Ik leerde écht quilten, en ik begon met veel plezier aan de Antieke quilt van Guute (wat een zalig geval, 3 malletjes en je kon hele weken vooruit!).

De twee samplerblokken van Karin werden een keertje opgeduikeld om een blokkenrol van te maken. Af en toe keek ik vol bewondering naar SBS-quilts, DJ-quilts, FW-quilts, NI-quilts, allemaal samplers. En toen kwam ik afgelopen najaar op een presentatie van het nieuwe cursusjaar ook weer een mooie sampler tegen. Ik zei meteen 'niks voor mij, want ik heb zo'n hekel aan het voorwerk!' en toen werd me uitgelegd dat je met een lamineerapparaat al dat gedoe kunt vermijden. Zin dat ik erin kreeg! Want het maken van een samplerquilt, dat stond nog op mijn verlanglijstje, en dit waren erg mooie blokjes, en niet van die joekels zoals uit het boek van Karin.

Ik kocht de prachtigste blauw-witte lappen voor de log cabin blokken, had nog een hele verzameling over van de stofjes van de engeltjesquilt en ging vol goede moed aan de slag. Wie klikt op alle berichten met als label 'warm hart' kan het terug lezen. Warm hart, vanwege het rode warme hartje in de log cabin blokken, het bleek de sweet memories quilt te zijn. Al doende vanaf het eerste begin sloeg de twijfel toe. Ik vond het maar niks, die log cabin blokken bij de sampler blokken. Is het wel mooi, wordt het wel goed? Ik maakte maar wat extra log cabin blokken, misschien dat het dan goed zou komen?

De samplerblokjes maak ik met veel plezier, daar ligt het niet aan. Ik vind het stuk voor stuk kleine juweeltjes. Wat staat me dan zo tegen?
Ik heb het gevoel dat de prachtige blokjes helemaal niet opvallen tussen het geweld van de blauwe log cabin blokken. Kijk nog maar eens wat ik bedoel:

 Net als bij de engeltjes, waarbij ik het zo jammer vond dat de 'schilderijtjes' wegvielen in het geweld van bonte stofjes. Dus kwamen ze in een wit-met-rode-printjes achtergrond. Veel beter!
En dus zat ik deze week maar weer eens te bladeren in mijn boeken die ik had liggen. In het Sylvia's Bridal Sampler boek kwam ik deze tegen:

Trisha Cubbs heeft 'm gemaakt. Wat een rust en wat een accent op de sampler blokken! Dat is het!!

Dus ben ik vrijdag naar de winkel gehold voor heel veel meters ivoorkleurige stof met linnen structuur. Het eerste blokje heb ik genaaid, gewoon om te proberen. Ik ben er al wel achter dat ik de kleine vierkantjes lekker met de hand ga doen en de grotere stukken met de machine. Dat wordt toch even netter. Als ik al die kleine gekleurde vierkantjes geknipt heb zal ik de blokken die ik al heb gemaakt eerst eens even neer gaan leggen op de romige stof. Maar ik denk dat ik hier veeeeeeeeel blijer van ga worden.

Eén log cabin blokje mag in de sampler. De overige twaalf, hebben jullie daar een leuk idee voor?
Dan beloof ik dat ik niet meer ga zeuren over deze quilt. O enne, de naam, warm hart, dat moet natuurlijk even anders worden... Komt nog!

Verder, naast piekeren over lappendekens, ben ik wel lekker bezig met het quilten van de engeltjes en is blok vier van de jongensquilt gemaakt. Een totaalplaatje en wazige detailfoto!Fijne zondag verder!

3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig verhaal. Je moest er waarschijnlijk aan toe zijn om de sampler te gaan maken. Ga er mee door, als hij klaar is ben je zo trots als een pauw. En dat voelt heerlijk.

  Groeten Annet van Kampen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verhaal! Maar je houdt het ondanks alles goed vol en ik vind het mooi wat je maakt en snap wel wat je bedoelt met de log-cabins.
  Ik ga je volgen, kom uit dezelfde "dorp",
  groetjes Susi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zorgen voor een mooi contrast is altijd moeilijk, dat het een paar keer minder uitvalt is ook niet erg, daar leren we van.
  Mijn quiltjuf laat / liet ons eerst alle sampler blokken maken en dan kijken we daarna naar de setting. Tussendoor zorgt ze er dan voor dat je lapjes bij het lapjes kiezen kijkt in functie van de al gemaakte blokken.

  Goed van je dat het geen ufo wordt, dat is bij mij gebeurd met sommige quilts. Zelf zie ik nu soms zo op tegen het knippen van al die blokjes met steeds weer andere malletjes. Een reden waarom ik niet aan de DJ durf te beginnen.

  Blijf volhouden enne... dit is geen gezeur, gewoon een vraag om hulp!

  BeantwoordenVerwijderen