vrijdag 28 oktober 2011

Mazzel!

Oh, wat een mazzel heb ik... de yummie rol waarover ik jullie eerder vertelde is inmiddels in huis.

Allereerst wil ik jullie mijn winding ways lapje laten zien. Er zijn inmiddels veertien blokjes aan elkaar gegroeid. En dat ziet er toch zo leuk uit! Ik ben er zelf helemaal dol op! Deze quilt wordt denk ik de eerste waar geen naaimachine aan te pas komt. Ik wil het echt zo mooi en nauwkeurig mogelijk doen. Nu vind ik het naaien nog wel meevallen, maar het strijken van al die puntjes in het midden, brrr....
En ik heb er een heel gezellig naaibakje bij, waarin alles bij de hand zit. Ik heb daarstraks even zitten tellen. Ik heb nog voor 44 blokjes aan verschillende blauwtjes in dit bakje zitten. Samen met de 14 die ik hier al heb is dat 58 blokjes. 7x8= 56 volgens mij, dat zou het quiltje voor zover geknipt dan 105x120 maken. Dat is eigenlijk nog niet zo heel erg groot... Ach, eerst maar eens zover komen dat ik 56 blokjes aan elkaar heb. Ik heb zoveel projecten onder handen natuurlijk, dat het met dit project niet zo heel hard gaat. Maar elke keer als ik er weer even aan gewerkt heb ben ik er weer flieft op. Ik vind het zo mooi om te zien hoe elk witje een blauwtje aardig en lief kan maken!

Ik hoop nu niet dat er onder jullie iemand jaloers wordt, maar hier is ie, in al zijn schoonheid, de jellyrol!
Dat is toch echt smullen! Alle bewerkte stoffen van de eerste serie zitten erin. Ik kan ook bijna niet wachten tot Rouenneries Deux in de winkel ligt. Enkele stoffen komen overeen met de stoffen in deze jelly rol, maar goed, ik weet zeker dat ik tegen die tijd weer voor het een en ander ga zwichten!

Een fijn weekend, het wordt eigenlijk te mooi om te quilten, maar voor wie het in de winter niet koud wil hebben...! Veel plezier!

maandag 24 oktober 2011

Er valt weer wat te zien!

Soms lijkt het alsof je niet echt verder komt... geen spannende nieuwe projecten te melden (o ja, de laatste was van twee weken geleden, dat lijkt een eeuwigheid!)... geen vorderingen om te laten zien...

Maar nu is het Showtime!
Kijk maar naar het derde blok van a Boys Story!
Langzaam aan is goed te zien hoe deze quilt gaat worden. Heel, heel druk, maar ook toch heel, heel stoer. Er zit een hoeveelheid verschillende stofjes in om akelig van te worden, maar omdat de kleurtoon over het algemeen hetzelfde is past het allemaal prima bij elkaar.

Verder worden er heel veel, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel uurtjes doorgebracht in de schommelstoel achter de quiltbok. De slingerrandjesdeken nadert de ontknoping. Ik ben nu bezig met de laatste 10 meter rand te quilten, de vierkantjes op zijn kant. De eerste twee meter is daar al weer van weggeprikt. In gedachten zit de bies er al aan, hihi, het lijkt me zo heerlijk om deze quilt op ons bed te kunnen leggen!

Ik heb een detailfoto gemaakt voor degenen die graag willen weten hoe ik dit enorme gevaarte doorquilt. Erg fijntjes, mijn vakjes aan de achterkant zijn behoorlijk klein. Kijk maar even mee:
Zoals je kunt zien ga ik overal dwars overheen of doorheen. De vierkantjes en diamanten zijn dwars over het midden gequilt. De extra rand tussen vierkantjes en diamanten heeft een vierkantjes-op-zijn-kant patroon gekregen. De bruine randen zijn in de lengte meegequilt, met het patroon van de stof mee, de zigzag is met vier draden gequilt, waarbij steeds de lijnen doorgetrokken zijn. Een deel is dus in-the-ditch gequilt, en een deel dwars eroverheen. De gansjes zijn op precies dezelfde manier aangepakt.

Tip, als je op de foto's klikt, worden ze nóg groter!

Ondertussen is het blokje log cabin wat me niet zinde uitgehaald en opnieuw in elkaar gezet, en is de applicatie bijna klaar. De winding ways blijft momenteel een beetje liggen helaas. En ja, ik slaap ook nog!

zondag 16 oktober 2011

Eigenwijs

Eigenwijs is ook wijs, zeiden ze over onze kinderen op het consultatiebureau. Eh, hebben ze dat van mij dan?
De quiltjuf heeft keurig uitgelegd hoe je met paper piecing strakke, nette log cabin blokjes kunt maken. Maar eigenwijze ik wil het natuurlijk liefst zónder zo'n papiertje aan de achterkant. Dus vandaag maar eens op mijn eigen eigenwijze ik manier geprobeerd. Reepjes gesneden, de naailijnen afgetekend, spelden en naaien maar. Ik heb er vier gedaan, ééntje is niet helemaal recht en die mag denk ik een keertje opnieuw. Het is echt niet zo strak als met paper piecing, maar vind ik dat erg? Meestal zijn mijn quilts niet helemaal kaars en kaarsrecht... De uiteindelijke maat van de blokjes klopt in elk geval.

Even een foto erbij, altijd leuk toch?
Leuk is ook dat je nu echt ziet hoe de kleuren van deze quilt gaan worden en hoe hij toont. Ik vind hem nu al heel lief en schattig. De 'warm hart' naam doet 'm niet echt recht, want het zijn eigenlijk best wel frisse kleuren, maar het hartje is toch wel warm rood.

Op de foto is te zien in het rechts onder hoekje dat ik die al met een rode festonsteek geborduurd heb. Ik ga nog even een ander bloemetje in het zand maken, daarna beslis ik welke ik uit ga halen. Het geeft nu wel een beetje pit, maar misschien wil ik dat wel niet.

Ach, het begin is weer gemaakt!

vrijdag 14 oktober 2011

Kom je gezellig op de thee!

Hij smaakt namelijk heerlijk! Ik denk dat het een beetje rooibos-achtig is... Nee hoor, alle gekheid op een stokkie, het is het vurig rode hart wat in het midden van de nieuw te maken quilt met log cabins komt. En zo'n rood hart temidden van crème/witte reepjes en heel zacht blauw, dat is tóch een beetje eng. Vandaar dat ik even deze proef heb gedaan. Na het snijden van de eerste hartjes heb ik wat restjes in een theeglas gedaan, kokend water erbij en even laten trekken. Geen rood water gelukkig, en om het écht zeker te weten knijp ik deze restjes dan nog even uit in een hagelwit doekje. Als dat na al deze acties nog steeds wit is, ben ik ervan overtuigd dat het verder goed komt.

De nieuwe quilt heeft nog geen naam. Dat is een beetje lastig, want wat voor label zal ik 'm geven? Het worden 64 log cabin blokken, en die gaan er als volgt uit zien:
Ik heb even voor 't idee wat reepjes keurig neergelegd en een foto gemaakt. Vind ik zelf ook heel fijn om te zien hoe dat eruit gaat zien. De 64 log cabin blokken worden afgewisseld met patchwork/sampler-blokken en 9 applique blokken. De blokken worden 6 inch groot. De totale quilt wordt zo'n 2.30x2.30, zonder randen, dus dat wordt weer een enorme klus. Maar daar hou ik wel van. Het eerste appliqueblok heb ik gisteren op de Bee samengesteld. Ander huiswerk is 4 log cabins, ik heb daar alleen nog even theezakjespapier voor nodig om te paper piecen. Maar daar wordt aan gewerkt, Peti, die samen met me dezelfde quilt gaat maken, heeft me beloofd daar wat metertjes van op te sturen, het is bij haar in het dorp te koop.

Ondertussen is er genoeg te doen, want dit blokje kan van een festonsteek worden voorzien. Daarvoor ga ik zijde van Venne Colcotton gebruiken. Voor wie daar ook eens wat van in wil slaan, dat kun je bij Bob-in heel goed doen!

Zoals je kunt zien veel French General stofjes. Ik vertelde al dat ik flink wat Rural jardin had kunnen vinden. Nu bleek de quiltjuf nog een Yummie rol van 31 repen met 10 cm Echte Originele Rouenneries te hebben! Oh, en die vind ik dus écht prachtig... Helemaal gek ben ik op al die French General stofjes! Ook lagen er nog aardig wat fat quarters... zucht!

Voor wie het een beetje bij houdt, de slingerrandjesdeken alias de antieke quilt vordert gestaag, nog één randje diamanten en dan de allerlaatste rand, de vierkantjesrand en dan... is ie klaar!

dinsdag 4 oktober 2011

Naar de snoepwinkel!

Zo voelde het vanochtend. In mijn eentje op weg naar Huissen, naar 't Hobbyhoekje, met een duidelijk doel. DH wil graag een grote flannelen quilt voor de vroege zondagochtend, en ik ga starten met nóg een nieuw project.

In Oisterwijk ga ik meedoen aan een quilt waarbij je diverse blokken afwisselt, log cabin blokken, applicatieblokken en patchworkblokken. Het wordt dus een hele gemengde quilt! Voor de applicatieblokken had ik een basisstofje nodig, dat is deze geworden:
een mooie basis om mee te beginnen. Voor al het patchwork en appliqueer gebeuren ga ik de restanten van de engeltjes gebruiken, ik heb nog flink wat french general stofjes over, dus ook dat komt goed. En voor de log cabin blokken is het dit geworden:
Het Hobbyhoekje bleek nog heel wat rural jardin te hebben liggen, mooie, zachte blauwtjes en witjes met blauw. Dat wordt vast mooi met een rood vierkantje in het midden! En zo is ineens de keuze en toon van de quilt al weer bepaald.
Volgende week donderdag is de bee, ik zal vragen of ik een fotootje kan maken of mag laten zien van de quilt die we gaan maken. Ik kan ineens niet meer wachten!

Voor de stoere flanellekes heb ik het volgende gekocht:

Hoe is het mogelijk hè, bijna alle kleuren van de regenboog en dat voor een stoere quilt! Ook die gaat vast naar mijn zin worden. Ik ben van plan om er flink wat vijfpuntige sterren in te gaan verwerken, hier kun je het patroon vinden. En verder zie ik wel wat het gaat worden. Misschien ga ik in banen of repen werken... Nog even om over na te denken dus!
Als jullie denken, wat doet ze ondertussen nog, behalve dan nieuwe dingen starten... wordt er ook nog wat áfgemaakt? Ja hoor! De slingerrandjes deken is een heel eind, ik hoef nog maar een rand of wat te quilten. Maar ja, ook die worden steeds langer hè. Verder ligt er een blokje 'Boys story' te wachten om afgemaakt te worden. De engeltjes worden pas gequilt als de slingerrandjes klaar zijn. En af en toe groeit er een blokje aan de Winding Ways... Het eerste borduurhartje is ook al klaar!

Volgende keer zal ik jullie wat foto's laten zien van de onder handen projecten!