maandag 21 februari 2011

applique

De engeltjesquilt waar ik al een hele tijd mee bezig ben bestaat uit behoorlijk wat appliceerwerk. En dat is lastig! Ik heb al verschillende technieken uitgeprobeerd, al zoekende op internet kwam ik zoveel methoden tegen! Wat me nu nog het beste bevalt is het werken met freezer-papier. Maar ook daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt het freezer papier op de voorkant strijken en dan naar achteren je naad wegwerken met needleturn. Ook kun je het freezer papier op de achterkant strijken, je naad eromheen vouwen en er dan omheen naaien.

Wat ik vorige week tegen kwam is ook handig vooral voor grote stukken. Je knipt dan je freezerpapier in de juiste vorm, en houdt de niet-strijkende kant tegen de verkeerde kant van de stof. Je omvouwnaadje strijk je vervolgens op het freezer-papier vast. Daarna is er een groot vlak freezer over wat je kunt vaststrijken op de juiste plek op je ondergrond. Zo heb je minder kans dat de onderstof niet mooi glad onder je vorm komt waardoor je aan het eind bij het appliqueren een stukje moet smokkelen. Ik heb het uitgeprobeerd bij een groter huisje bij de engeltjes, en dat werkte heel goed! De foto is niet heel scherp, maar hier zie je het principe, het omgestreken randje en het vastgestreken middendeel.

De engeltjes vorderen niet zo snel, in de afgelopen periode zijn alleen het dromend meisje en de huismus erbij gemaakt. Hier een plaatje van beiden én de totale stand van zaken!


ietwat kreukelig zijn ze wel, maar het lijkt me beter om ze niet te vaak te strijken!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Nathalie,
  Ik zit ook met die vele technieken te worstelen! Ik wil Phebe gaan maken en wil dus eerst alle technieken uitproberen.

  Groetjes Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat worden de engeltjes mooi, de kleuren en meestal zie je de engeltjes gemaakt met vliesofix en gefestonneerd. Zo vind ik het eigenlijk mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor de tip, heb het ooit wel ergens gelezen maar nog nooit toegepast. Ga het zeker ook proberen. Mijn ervaring is dat ik voor verschillende applicaties ook soms verschillende werkwijzen toepas. Mooie engeltjes heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen